Läget är viktigast

fastighet

Det krävs pengar för att tjäna pengar, brukar man säga. Detta gäller inte minst för den som ger sig in i fastighetsbranschen och spekulerar i värdeutvecklingen på till exempel ett hus eller en annan typ av byggnad. Många professionella investerare som handlar med fastigheter följer strikta regler för hur de väljer sina objekt – andra går på känsla eller får en uppfattning om aspekter som till exempel framtida populära områden att investera i.

Det grundläggande när man spekulerar i det framtida värdet på en fastighet är det geografiska läget. För att försäkra sig om de bästa möjliga förutsättningarna bör man alltid ha koll på hur landet eller staden man investerar i är uppbyggd, vilka kulturer som finns vart, hur politiken ser ut, vilken standard miljön har, och flera andra aspekter som tillsammans bygger upp helhetsbilden av det geografiska läget. En tumregel är att centrala fastigheter (nära till kommunikationer, butiker, inneställen, centrum och så vidare) är det säkraste valet. I och med vår ständigt växande befolkning växer visserligen även de flesta städernas stadskärnor, men det ursprungliga centrumet i de flesta städerna kommer alltid att vara eftertraktat och på så vis bidra till att fastigheterna här ökar i värde även i framtiden.

Vad man också kan göra är att gå emot strömmen då och då genom att tänka utanför centrum och de historiskt sett fashionabla eller populära delarna av en stad. I och med att städer växer kommer alltid nya stadsdelar att bli mer och mer populära och kan man hitta rätt läge för investering i en stadsdel på uppgång gör man oftast de största klippen.