Finansiera din investering

24089-nutegl

Att köpa sin första fastighet eller att ge sig in i fastighetsbranschen i allmänhet kräver sitt kapital. Kanske framför allt för att de bästa och mest värdefulla investeringarna kommer att dra iväg i pris. Det vanligaste när man ska finansiera köpet av sin fastighet är att man vänder sig till en bank angående ett så kallat bolån.

De flesta svenska banker har en utpräglad process för bolån och väldigt standardiserade processer på hur de räknar ut just din ränta och vilket belopp du kan låna för ett husköp. De tar normalt sett i beaktning hur stort belopp man är god för vid ansökningstillfället. Här tar man med nuvarande ägande av mark eller fastighet, andra tillgångar som bil, båt och så vidare. Sedan tar de hänsyn till din inkomst, om du har delad ekonomi, barn, husdjur och eller andra parter att försörja. De kommer även ta reda på vilka andra utgifter du har i dagsläget samt om det finns några övriga lån från banken i fråga eller från andra banker i dagsläget. Sedan tar de också en titt på hur mycket du har sparat i form av sparkonton, fonder, aktier och så vidare – allt för att bedöma din framtida betalningsförmåga och på så vis sätta din individuella ränta för ditt bolån.

Ett tips är att gå runt till flera banker eftersom räntorna kan skilja sig markant från aktör till aktör. Att komma ner i ränta på sitt bolån med bara någon procentenhet kan betyda en enorm skillnad varje månad i absoluta räntekostnader och amorteringar.

När man skaffar finansiering till en fastighetsinvestering finns det en paradox. Denna paradox ligger i att tumregeln om att dyrare fastigheter ger bättre avkastning, samtidigt som ett större lån innebär en tyngre investering från ditt håll och på så vis dyrare lånekostnader, stramare budget och större press på att sälja ditt objekt.